METRO Fenntarthatósági Gasztronómiai Díj
METRO Fenntarthatósági Gasztronómiai Díj

A tavaly útjára indított Metro Fenntartható Gasztronómiai Díjat 2023-ban szervezett kategóriában a Dabasi Intézményfenntartó Központ nyerte el.

A fenntartható gasztronómia napját 2016 óta minden évben június 18-án ünnepeljük. A fenntartható gasztronómia népszerűsítése és gyakorlata a Metro társadalmi felelősségvállalás tevékenységeinek egyik vezérfonalát jelenti. Először 2021-ben szerveztek fenntartható gasztronómiai workshopot hulladékmentes főzésbemutatóval a fenntartható gasztronómia napja előtt tisztelegve.

A nagykereskedelem 2022-ben indította útjára a METRO Fenntartható Gasztronómiai Díjat, amit minden évben három kategóriában ítélnek oda a fenntartható gasztronómiában élen járó személynek, vendéglátóhelynek és szervezetnek.

A hagyományteremtő kezdeményezés folytatásaként 2023. június 8-án 10:00 és 14:00 óra között került sor a Fenntartható gasztronómiai fórumra és díjátadóra, amelyet ezúttal is a budaörsi METRO Gasztroakadémián rendeztek meg.

A tanácskozással és a díjátadóval párhuzamosan folyt a Gasztroakadémián a Séf the World környezetvédelmi vetélkedő záró főzőshowja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szervezésében, a METRO támogatásával. A Gasztroakadémia konyhaállásaiban 7-10.osztályos diákok mutatták be, hogyan készítenek el egy, a kortársaik körében népszerű fogást (bolognai spagettit salátával) fenntartható módon.

A fórumot a METRO HoReCa üzletágfejlesztési vezetője Bősze Ákos nyitotta meg, bejelentette, hogy a metro.hu honlapján 2023. június 9-től elérhető, ill. elektronikusan igényelhető a fenntarthatósági fordulathoz módszertani útmutatót nyújtó „Az Én fenntartható éttermem” című e-book.

A fórumon olyan megosztó témák is terítékre kerültek, mint a jövő potenciális fehérje- és proteinforrásául szolgáló gasztronómiai felhasználású rovarok fogyasztása. Az elméleti hátteret Dr. Némedi Erzsébet élelmiszermérnök vázolta fel „Tényleg kell nekünk bogarakat enni? című előadásában, melyben hangsúlyozta: ha takarékosabban bánnánk a fehérjeforrásokkal, egyáltalán nem merülne fel a rovarevés kérdése.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége képviseletében Zoltai Anna a gyermekétkeztetést mutatta be új szemszögből. Ismertetett egy északi mintára alkalmazott jó gyakorlatot, a svédasztalos tálalást az iskolai menzákon.

Dalmadi Júlia a TransFoodMission Kft. alapítója az élelmiszeripari melléktermékekben rejlő piaci lehetőségekre mutatott rá előadásában, miszerint a korábban hulladékként kezelt alapanyagokból elő lehet állítani innovatív, egészséges élelmiszereket, mint pl. a sörtönköly vagy a gyümölcshús.

Miskolczi István, az Enertech Hungária üzletfejlesztési vezetője tanácsokat adott miképpen tudjuk hasznosítani a megújuló energiákat a vendéglátó iparban.

A programot a Metro Fenntartható Gasztronómiai Díjak átadása koronázta meg. Maga a díj üveg emlékplakettből és Deák Zsuzsanna iparművész által tervezett és kivitelezett üvegtálból áll.

2023-ban a METRO Fenntartható Gasztronómiai Díj személy kategóriában SZÖLLŐSI RÉKA élelmiszerpolitikai elemzőt ismerték el, aki munkájával támogatja a fenntartható gasztronómia ügyét.

A vendéglátóhely kategória díjazottja a THE PLANTEEN, az első növényi alapú kantin lett, ahol a működést a veganizmuson túlmutató fenntarthatósági elvek szabályozzák.

A szervezet kategóriában a Dabasi Intézményfenntartó Központot emelték ki, a dabasi svédasztalos menza bevezetéséért.

Csernák Rozália
Intézményvezető